Як працюють електронні повістки військкоматів

соцмереж

Тим хто не з'явився до військкоматів за повісткою, зокрема й електронною, забороняється виїзд за кордон, операції з нерухомістю та обмежується право на керування транспортним засобом.

Такі обмеження передбачені новим російським законодавством, введеним з квітня цього року. Обмежувальні заходи передбачені законом про електронні повістки та єдиний реєстр військовозобов'язаних та вводяться протягом 20 днів після внесення відомостей до реєстру.

Електронна повістка вважається отриманою з моменту її розміщення в особистому кабінеті військовозобов'язаного на порталі державних послуг. При цьому паперова та електронна повістки мають однакову юридичну силу.

До чого тут Україна? — спитаєте ви. А до того, що надихалися російські законодавці насамперед українським досвідом проведення часткових мобілізацій у 2014-2015 роках та загальної мобілізації, що розпочалась у відповідь на російську агресію у лютому 2022 року.

Вивчаючи український досвід, Росія ще з 2015 року почала змінювати законодавство про мобілізацію. А з вересня 2022 року вже почала вивчати й свій досвід — на Росії була оголошена перша в її історії мобілізація, поки що часткова.



Той самий єдиний реєстр військовозобов'язаних, який запровадили цього року у РФ, Україна почала створювати ще у 2015 році. Водночас закон про реєстр Україні вдалося прийняти лише у 2017-му і на початок повномасштабної війни він не працював в повному обсязі, адже ще тривало його наповнення. Ідея введення обмежень для «ухилянтів» також пропрацьовувалась в Україні з 2015 року, зокрема розглядалась можливість введення обмежень подібних до тих, які в нашій країні застосовуються до тих хто не сплачує аліменти. Далі обговорень не зайшло.

Наразі ж у світлі наявної інформації щодо недоборів поповнення до військових частин ЗСУ та незначну кількість добровольців, можна очікувати поступове запровадження подібних законодавчих ініціатив й в Україні. Зокрема вже обмежується коло тих хто має право на відстрочку — відповідний закон набрав чинності 30 червня.

Нагадаємо, що й сама ідея електронної повістки вже опрацьовується в Україні.